Arne Zuidhoek

Schoonheid als wapen

isbn: 978-90-8616-153-9
uitgever: Lanasta, Emmen  
jaartal:
druk:  
2016  
148 pag., gebonden, € 28,95
www.lanasta.com

Handelsschepen betalen zichzelf. De overheid hoeft voor het onderhouden van een adequate koopvaardijvloot niet bij te springen. Behalve als het om schepen gaat waarbij het prestige van de natie op het spel staat.

ss Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn werd in het leven geroepen in jaren van economische misère. Hoe is dat mogelijk geweest? Moest zij de rol van hoop op betere tijden spelen, werkverschaffing? Waar kwam het benodigde kapitaal vandaan? Wie was voor en wie werkte tegen in het streven naar de snelste, de mooiste, de beste? En ten koste van wat? Elk prestigeschip is het resultaat van een meedogenloze strijd tusssen concurrerende reders, bankiers en regeringen.

ss Nieuw Amsterdam werd het vlaggeschip van Nederland en dadelijk, al na twee jaar na de indienststelling, vanwege de Tweede Wereldoorlog symbool van “Herrijzend Nederland”.

In dit boek wordt ss Nieuw Amsterdam, het mooiste schip van Nederland, neergezet in de wereld van voor en tijdens het interbellum, een wereld waarin elke leidende natie vocht om een oceaanreus die de glorie van een natie kon bevestigen. Nederland bleef in die wedloop niet achter. ss Nieuw Amsterdam vertegenwoordigde een teken van hoop, een teken van Nederlandse waardigheid en cultuur, bovendien was ze een kant-en-klaar militair transportschip. Zonder die functies had ze nooit bestaan.Terug naar overzicht boeken van deze schrijver