NIEUWS OP EEN RIJ

19-9-2018
 
De maritieme schrijvers op EOC Traditionele Schepen Beurs in Den Helder.

Op 9, 10 en 11 november vindt de EOC Traditionele Schepen Beurs weer plaats in Den Helder. De maritieme schrijvers en Uitgeverij De Alk zijn ook weer aanwezig. Hun boeken zullen op de stand verkrijgbaar zijn.

Op zaterdag 10 november vindt de presentatie plaats van de nieuwste verhalenbundel van 14 maritieme schrijvers 'Varen is mijn vrijheid', dit in samenwerking met Uitgeverij De Alk. Er hebben al veel schrijvers toegezegd hierbij aanwezig te zijn, zodat er mogelijkheid bestaat om een gesigneerd exemplaar aan te schaffen.

Wie staan er achter de stand? Tot nu toe ziet het schema er zo uit: op vrijdagmiddag (12.00 - 18.00) Graddy Boven, Ron de Vos en Dirk Huizinga. Op zaterdag (10.00 - 17.00): Graddy, Ron,Cor Scholten, Dick Huges en Ton van Schoonhoven. Op zondag (10.00 - 17.00): Graddy, Ron en Ton. Komt allen naar de beurs!!!

www.traditioneleschepenbeurs.nl


03-9-2018
 
EOC - Traditionele Schepen Beurs

De EOC - Traditionele Schepen Beurs in Den Helder wordt weer gehouden van 9 t/m 11 november.

Verdere informatie volgt nog, maar wij rekenen op uw komst.www.traditioneleschepenbeurs.nl


27-5-2018
 
De J.C.M. Warnsinck-prijs voor Ab Hoving

Afgelopen zaterdag kreeg Ab Hoving van de Vereniging voor Zeegeschiedenis de J.C.M. Warnsinck-prijs uitgereikt voor zijn ‘bijzondere verdiensten voor en blijvende bijdrage aan het vergroten en verspreiden van kennis over de Nederlandse maritieme geschiedenis.’

De prijs, vernoemd naar de marineofficier, zeehistoricus en latere Utrechtse hoogleraar maritieme geschiedenis Johan Carel Marinus Warnsinck (1882-1943) wordt sedert 1990 in principe tweejaarlijks uitgereikt aan iemand die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de zeegeschiedenis. De prijs bestaat uit een oorkonde en een fraaie, gegraveerde replica van een 17e-eeuwse passer.


03-4-2018
 
boekpresentatie

Het boek 'Zeilrederij Van Starckenborg van Straten. Herstel in de Amsterdamse scheepvaart en scheepsbouw 1815- 1865 door Cor Scholten wordt op 18 mei 2018 gepresenteerd in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

Wilt u meer weten over het boek, klik dan op de schrijver Cor Scholten.www.walburgpers.nl


02-4-2018
 
Leven met een boeier door Ewoud Bon

Sommige mensen doen rare dingen om zich te vermaken. Varen met traditionele schepen bijvoorbeeld. Je zou het kunnen noemen 'zeilen met een handicap', als je nagaat hoeveel geld en moeite het kost zo'n boot in goede conditie te houden. Je ziet collega jachtslieden zorgeloos varen in fiberglas jachten zonder de eindeloze zorgen over lekken, lakwerk en rotte plekken. Efficientie en comfort, dat hebben ze: stahoogte in hun kajuit, geen angst voor kapseizen. Waarom, in hemelsnaam, gaat iemand varen in traditionele schepen?

Misschien omdat het een ander gevoel geeft. Mijn boot is niet 'mass-produced', maar heeft een eigen persoonlijkheid die het karakter, de ervaring en het inzicht van zijn overleden bouwers met zich meedraagt. En we kunnen daarbij genieten van het voortbewegen door de wind op precies dezelfde manier waarop onze voorouders dat deden sinds de 17de eeuw.

Mijn boeier Phoenix was 84 jaar oud toen ik hem kocht. Een lange reeks eigenaren heeft hij aan boord gehad en vele anderen zal hij nog hebben na mijn tijd. Ik werkte indertijd in het buitenland en de boeier was bedoeld om ermee te varen tijdens mijn jaarlijkse verlof in Nederland. Mijn vader Willem Bon had op zich genomen het schip te verzorgen tijdens de rest van de tijd en ermee te zeilen samen met de rest van de familie. Dit boek gaat over het onderhouden van en het zeilen met dit antieke boeierjacht, kortom, ons beider lasten en lusten ervan. Uitgeverij Boekenbent, 358 pag., paperback, prijs 22,00 euro.

www.boekenbent.com


02-1-2018
 
Nieuw boek van de hand van Dirk Huizinga

Het nieuwe boek vervangt het vorige boek: Negentig jaren Volharding. Honderd jaar geleden, in 1918, nam Auke van der Werff uit Warga de jollenwerf van Ids Strikwerda in Stavoren over. Hij startte een ijzerwerf, scheepsbouwwerf Volharding, waar hij binnenschepen maakte als luxemotors en spitsen. Na de Tweede Wereldoorlog zorgde zijn zoon Anton ervoor dat de werf bleef bestaan. Op dit moment is diens zoon Auke directeur van jachtwerf Volharding in Stavoren, waar luxe Sturiërjachten worden gebouwd.

www.dirkhuizinga.com


16-11-2017
 
Interview met Jan Willemsen.

Het artikel was geplaatst in de PZC (Provinciale Zeeuwse Courant) van dinsdag 6 juni j.l.
13-11-2017
 
Traditionele Schepen Beurs Den Helder, het afgelopenweekend.

Het is weer een heel gezellige Traditionele Schepen Beurs geweest. De eerste foto laat een overzicht zien van de stand van de maritieme schrijvers. We hadden genoeg ruimte voor al onze boeken. Op de tweede foto staan de maritieme schrijvers Graddy Boven (li) en Dirk Huizinga (re). De maritieme schrijvers hebben ook lezingen gegeven. Op de derde foto zie je Ton van Schoonhoven druk bezig met zijn lezing over zijn boek Zeemanstaal. Al met al drie drukke dagen. Wij danken Jet Sluik voor de goede organisatie van deze beurs.

En we danken natuurlijk de maritieme schrijvers, Ton van Schoonhoven, Ron de Vos, Graddy Boven, Dirk Huizinga, Cees de Baare, Jan Willemsen en Ton Wegman voor hun aanwezigheid.

Wij hebben al een plek gereserveerd voor volgend jaar. Het jaar waarin wij een nieuwe bundel gaan samenstellen met verhalen van de maritieme schrijvers. Het jaar waarin we een presentatie van dit nieuwe boek gaan organiseren op de beurs in Den Helder. Het jaar waarin ook andere schrijvers uitgenodigd worden om een lezing te geven op deze beurs, net zoals Ton van Schoonhoven, Ron de Vos en Cees de Baare dit jaar hebben gedaan. Wellicht wordt 2018 wel het jaar van de maritieme schrijvers.
25-10-2017
 
Traditionele Schepen Beurs, Den Helder

De maritieme schrijvers hebben weer een stand. We staan weer op dezelfde plek. Kijk op de website van de Traditionele Schepen Beurs.De volgende schrijvers zullen aanwezig zijn: Vrijdag - Ton van Schoonhoven, Graddy Boven, Ron de Vos en Dirk Huizinga.

Zaterdag – Cees de Baare, Ton van Schoonhoven, Graddy Boven, Ron de Vos en ’s middags Jan Willemsen

Zondag – Ton Wegman, Jan Willemsen, Ron de Vos en 's middags Uitgeverij De Alk

www.traditioneleschepenbeurs.nl


24-10-2017
 
Nieuw boek van de hand van Peter van Rooden

Zoals de titel al verklapt staat de Groninger familie Kolder centraal in dit boek. Vijf hoofdpersonen worden beschreven van het wieg tot het (zeemans-)graf en hun reizen over de zeeën. 102 pag., € 12,50. Te bestellen: p800207@yahoo.com

‘Dit boek van Peter van Rooden, waarin de menselijke kant van de geschiedenis op verhalende wijze wordt beschreven, is een aanwinst voor ons historisch besef en een genoegen om te lezen!’ Sipke B. Swierstra, burgemeester gemeente Veendam


19-10-2017
 
Boekpresentatie Ruud Paesie.

Op vrijdagmiddag 3 november, 16.00 uur, vindt in boekhandel de Drvkkery, Markt 51 te Middelburg de presentatie plaats van mijn boek: Sociëteit van Essequebo. Op- en ondergang van een coöperatieve scheepvaartonderneming, 1771-1788

U bent van harte welkom.


17-8-2017
 
Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Op 10, 11 en 12 november wordt opnieuw de Tradionele Schepen Beurs in Willemsoord, Den Helder georganiseerd.

Wij als maritieme schrijvers hebben nog geen nieuwe bundel, maar de individuele schrijver kan zich aanmelden om een van die dagen zijn werk aan te bieden en te signeren. Natuurlijk zal de bundel Varen is mijn wereld op de stand liggen. Wellicht doet Uitgeverij De Alk ook weer mee. We staan weer op dezelfde plek als vorig jaar. (foto is van 2016)

Wie o Wie van de schrijvers doen mee? Meld je aan bij Elly, info@grotezeilvaart.nl - we staan al op de site van de beurs.

www.traditioneleschepenbeurs.nl


17-7-2017
 
Nieuw boek Cees de Baare

Een nieuwe uitgave bij Boekscout: Cyber Jack, een jeugdboek door Cees de Baare. Bestel nu!!!!

www.boekscout.nl


23-5-2017
 
Dolph Kessler

Doordat de aardplaten van het oercontinent Pangea 160 miljoen jaar geleden langzaam uit elkaar dreven ontstond de Atlantische Oceaan. Alleen de oppervlakte kennen we enigszins. Daar rollen de golven, al miljoenen jaren lang, hun eigen ritme, elke minuut, elke seconde in een ander, volstrekt uniek patroon. Eenmalige oneindigheid.

De foto’s in dit boek zijn tijdloze moment opnames van deze fascinerende realiteit. Zo zag de oceaan er vroeger uit, zo ziet hij er nu uit en zo zal hij er altijd uitzien.

Dit boek bevat, naast een selectie van 65 van mijn foto’s, essays van Laura Stoop en Gerbrant van Vledder (januari 2017, Dolph Kessler). Pag.: 108, foto’s: 65, prijs € 39,50, ISBN: 978-90-821873-8-0, taal: Engels, hardcover met linnen band, uitgeverij Mauritsheech. Hierbij een link naar een trailer https://www.youtube.com/watch?v=qm0OI0fpyyU

www.crossingtheatlantic.nl


19-5-2017
 
Boekpresentatie Jan de Quelery 'Cannons and Sails'.

Op vrijdag 2 juni wordt in het Zeeuws maritiem muZEEum het boek Cannons and Sails van Jan de Quelery gepresenteerd. Het boek bevat grote platen van de zes grote zeeslagen die Michiel de Ruyter ondernam tegen de Engelsen tussen 1660 en 1673.

Het boek Cannons and Sails van Jan de Quelery is het resultaat van tien jaar werk. Het bevat niet alleen grote platen op A3-formaat van de schilderijen die Jan de Quelery heeft gemaakt van de zes zeeslagen van Michiel de Ruyter tussen 1660 en 1673 ondernam tegen de Engelsen. Het toont ook details van de schilderijen en bespreekt de techniek van de schepen. Bovendien wordt in het boek de historische context van de zeeslagen belicht, geschreven door Graddy Boven, mede-auteur en conservator van het Marinemuseum in Den Helder.

Bijzonder trots is Jan de Quelery op het voorwoord, geschreven door Rob Verkerk, luitenant-generaal van de Nederlandse Marine. Het boek is te koop voor € 39,75 via uitgeverij Dokmar (www.dokmar.com), in verschillende boekhandels en in de museumwinkel van het Zeeuws maritiem muZEEum. 350 jaar Tocht naar Chatham Een aantal reproducties van schilderijen van Jan de Quelery, die betrekking hebben op de tocht die Michiel de Ruyter ondernam naar Chatham in 1667, is te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in het kader van de expositie 350 jaar Tocht naar Chatham. Vanaf 2 juni is deze expositie open voor publiek.

www.dokmar.com


13-5-2017
 
Open Ateliers Noord 20-21 mei

Op 20 en 21 mei van 12:00 tot 18:00 uur kunt u bij de kunstenaars binnenwandelen. Aafke Steenhuis laat schilderijen van Amsterdam Noord zien, zelfportretten en tekeningen van internationale havens. Welkom!

We hebben een prachtige nieuwe website waarop u kunt vinden wie er meedoen en waar de ateliers zich bevinden: openateliersnoord.nl Op de site kunt u de plattegrond op uw mobiel bekijken en in alle ateliers liggen plattegronden met de deelnemers. De centrale expositie is wederom in het SBK aan de Asterweg 1-a, 1031 HL Amsterdam Noord. De Pop-up gallery is in FC Hyena op de Aambeeldstraat 24, 1021KB Amsterdam Noord.openateliersnoord.nl


23-3-2017
 
Nieuw boek van de hand van Graddy Boven.

'Witte de With. Admiraal Vechtgraag' wordt op de voet gevolgd, van de eerste levensjaren in Den Briel tot het sneuvelen in de Sont. Van Bantam naar India en via de Oostzee richting Peru, Bolivia en Ecuador. Dit boek gaat over zijn rol tijdens de verovering van de Zilvervloot (1628) onder Piet Hein (1577-1629), zijn verbeten strijd tegen kapers (1637-1638), zijn aandeel onder Maarten Harpertsz. Tromp (1598-1653) in de slag bij Duins (1639), zijn expeditie naar Brazilië (1647-1649), zijn onverzettelijkheid tijdens de slag bij Terheide (1653) nadat Maarten Tromp is gesneuveld en zijn sterven onder Jacob van Wassenaar van Obdam (1610-1665) in de Sont (1658).

'Witte de With. Admiraal Vechtgraag' gaat over avontuur, kanongebulder, familieleed, rivaliteit, venijn, zuur, frustratie, lef, onbezonnenheid en heldendom. Het Nederlandse oorlogsbedrijf in de 17e eeuw komt via de levensloop van Witte de With volledig tot leven!www.uitgeverijaspekt.nl


02-1-2017
 
Beste Wensen voor 2017.

Wij hopen dat wij in het nieuwe jaar weer veel nieuwe boeken en verhalen zullen ontvangen om die op de website te plaatsen.

Denk ook nog eens aan uw favoriete schrijver en maak de pagina Schrijvers over Schrijvers van TOEN weer wat groter.


23-12-2016
 
Onder Water

Het boek Onder Water, geschreven door Graddy Boven is verkrijgbaar in boekwinkel Het Keerpunt in Alkmaar.
25-11-2016
 
Het zeemansleven van Kapitein Van Linden door Ron de Vos,

Aanbieding voor de feestdagen: Bestel nu een boek uit het zeemansleven van Kapitein Van Linden. U krijgt het rijk geïllustreerde boek Kapitein Blom er gratis bij. De Race, De Opstapper, De Navigator en De Thuisvaart, per deel 13,90. U kunt natuurlijk ook alle vier de boeken gelijk bestellen met Kapitein Blom er gratis bij.

Verzending: gratis. Waarom aarzelt u nog!

Bestel bij info@grotezeilvaart.nl
24-11-2016
 
Lezing Joris Surmont

Op vrijdag 2 december 2016 om 19.30 houdt Joris Surmont in het kader van Door de mazen van het net een lezing 'Naar Island'.

Adres: VTBKultuur Bredene, VC De Fakkel, Zwanenstraat Bredene.


13-11-2016
 
De maritieme schrijvers op de EOC-Traditionele Schepen Beurs

Een momentje voor de schrijvers Graddy Boven, Ron de Vos en Ton van Schoonhoven.
25-10-2016
 
EOC-Traditionele Schepen Beurs 11, 12 en 13 november a.s.

Zet hem in je agenda! 11, 12 en 13 november 2016 – de Eerste EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder op het oude Marine Complex Willemsoord! De EOC-Traditionele Schepen Beurs is een nieuw initiatief dat georganiseerd wordt in Den Helder. De EOC Traditionele Schepen Beurs (EOC-TSB) streeft ernaar om een ontmoetingsplek te worden voor iedereen die iets met Traditionele Schepen te maken heeft. Maar wil ook toegankelijk zijn voor mensen die nog niet betrokken zijn bij traditionele schepen, maar die hier wellicht wel in geïnteresseerd zijn.

Ook de Maritieme Schrijvers zullen aanwezig zijn. Vrijdag de 11de bemannen Ron de Vos en Graddy Boven de stand van de schrijvers. Zij zullen dan hun werk signeren. Op zaterdag de 12de zijn Graddy Boven, Ton van Schoonhoven en Cees de Baare aanwezig. Zondag de 13de is de stand voor Uitgeverij De Alk.

Komt allen!!!!
05-10-2016
 
Intervieuws over het nieuwe boek van de hand van Ruud Paesie.

'In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren ontbrandde een hevig vuurgevecht rondom het schip, waarbij de Nederlanders steun kregen van vele tientallen bewapende Afrikanen en Engelsen die met allerlei vaartuigen toegeschoten waren. Een enorme explosie in de kruitkamer maakte een einde aan de gevechten en de Neptunus spatte uiteen. Alle opstandige slaven en tientallen Afrikanen en Europeanen kwamen daarbij om. In totaal verloren zo’n 400 mensen het leven.'

Lees onder de kop VERHALEN de interviews over het nieuwe boek geplaatst in de NRC en het Eindhovens Dagblad.


16-8-2016
 
Nieuw boek van de hand van Ruud Paesie.

Op vrijdag 30 september a.s. presenteert uitgeverij De Walburgpers het nieuwste boek van Ruud Paesie –Slavenopstand op de Neptunus – in de Burgerzaal van Zierikzee. Burgemeester Rabelink zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

'In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren ontbrandde een hevig vuurgevecht rondom het schip, waarbij de Nederlanders steun kregen van vele tientallen bewapende Afrikanen en Engelsen die met allerlei vaartuigen toegeschoten waren. Een enorme explosie in de kruitkamer maakte een einde aan de gevechten en de Neptunus spatte uiteen. Alle opstandige slaven en tientallen Afrikanen en Europeanen kwamen daarbij om. In totaal verloren zo’n 400 mensen het leven.'www.walbergpers.nl


13-6-2016
 
Roverslied, Dirkje Kuik en Arne Zuidhoek

Van 26 juni tot en met 14 augustus 2016 wordt er in het KuuB ruimte voor Kunst en Cultuur, Pieterstraat 3 in Utrecht een expositie georganiseerd: 'Roverslied' met 'tekeningen en verhalen rond piraten', Dirkje Kuik en Arne Zuidhoek..

Op 26 juni is de opening om 17.00 uur met de presentatie van het posthuum uitgegeven gedicht Roverslied van Dirkje Kuik, voorgedragen door literair theaterman Boris van den Wijngaard.

U bent allen uitgenodigd.

www.kunstruimtekuub.nl


23-4-2016
 
Festival Livre & Mer in Concarneau

Elk jaar wordt er in Concarneau, Bretagne het Festival Livre & Mer georganiseerd. Wij zijn er geweest en hebben ons boek Varen is mijn wereld ter plekke vastgelegd.
22-4-2016
 
Festival Livre & Mer, Concarneau.

De schrijvers zitten achter hun tafels.

Op andere locaties zijn er conferenties en animaties.


21-4-2016
 
Varen is mijn wereld, de titel van de verhalenbundel door veertien maritieme schrijvers.

Op 9 april stond de verhalenbundel Varen is mijn wereld vermeld in de Vaarkrant van de Telegraaf. 'Een verzameling van 18 maritieme verhalen, geschreven door 14 verschillende maritieme schrijvers met maar verschillende uitgangspunten en maar een gemeenschappelijke eigenschap, een fascinatie voor de zee. Het is een lekker leesboek voor aan boord, 216 pag. Prijs € 17,90, Uitgeverij de Alk BV.'

Cees de Baare is op zaterdag 19 maart met de bundel in het nieuws geweest van RTV Seaport, de lokale omroep van Velsen. Cees: “De zee is mijn leven” Cees de Baare (1954), opgegroeid in een warm vissersgezin in IJmuiden, kent al vanaf jonge leeftijd een grote liefde voor alles wat met de zee, schepen en de haven te maken heeft. Naast schilder en dichter is hij co-auteur van het boek Varen is mijn wereld, dat op 16 maart j.l. is verschenen. Varen is mijn wereld bevat negentien verhalen van de huidige generatie ‘maritieme schrijvers’. De verhalen zijn allen geschreven vanuit verschillende invalshoeken en gedachten, maar één ding hebben de korte verhalen gemeen: de zee. Scheepstimmerman De bijdrage van De Baare bestaat uit het verhaal van ‘Daniel de Scheepstimmerman’. Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw, in de tijd dat de scheepvaart overging van de zeilvaart naar de gemotoriseerde scheepvaart. “Als zoon uit een zeilmakersgezin ziet Daniel dat het zeilmaken geen toekomst meer voor hem en zijn broer zal hebben”, legt De Baare uit. “Hij besluit om zijn droom te volgen en als scheepstimmerman naar zee te gaan.” De Baare heeft van scheepsvaart zijn levenswerk gemaakt. Naast co-auteur van Varen is mijn wereld is hij schrijver van drie kinderboeken, twee romans en twee gedichtenbundels. Eerder verschenen onder meer Het Land van Tranen, Zee, strand en meer en Van Fokkenmaat tot Hemelvaarder. De inspiratie voor zijn werk haalt hij uit zijn kennis en de schoonheid van de zee, het water en de scheepsvaart. “Ik hoorde de verhalen van mijn opa en vader, die samen een kotter hadden. Natuurlijk wil je als kind dan ook naar zee”, aldus De Baare. “Dat gevoel ben ik nooit meer kwijtgeraakt.” Leven Via de havensleepboten in Amsterdam kwam De Baare terecht op de grote binnenvaart. Daarna werkte hij voor Rijkswaterstaat in Brabant en gaf de visserszoon vier jaar lang les in het nautisch onderwijs op de opleidingsschepen van het Koff. De Baare: “Uiteindelijk trad ik vijfentwintig jaar geleden in dienst bij Haven Amsterdam. Daar werk ik nog steeds. Je zal het vast begrijpen: schepen en water zijn mijn leven.” Wat de toekomst brengt, durft De Baare niet te zeggen. Toch weet hij één ding zeker. “Het schrijven van boeken en gedichten zal vermoedelijk nooit meer stoppen.” Varen is mijn wereld is te koop in alle erkende boekwinkels. Kijk voor meer informatie op de website van Uitgeverij De Alk of op http://ceesdebaare.nl/.www.alk.nl


20-4-2016
 
Expositie “De magie van het IJ” 30 april t/m zondag 15 mei

Schilderijen en tekeningen van Aafke Steenhuis in Galerie Overstroom, Entrepotdok 33 in Amsterdam. Hartelijk welkom bij de opening zaterdag 30 april om 17.00 uur. Inleiding van Peter Paul de Baar, hoofdredacteur van het tijdschrift Ons Amsterdam, gedicht door Aafke Steenhuis, gitaarmuziek van Jan Joost Teunissen. Expositie t/m zondag 15 mei

Schilder en schrijfster Aafke Steenhuis, www.aafkesteenhuis.nl exposeert haar tekeningen en schilderijen van het IJ en van Amsterdam Noord onder de titel “De magie van het IJ”. Vaak werkt ze al schrijvend en tekenend aan hetzelfde thema. Dit werk hoort bij haar nieuwe boek: “ De magie van het IJ - Panorama Amsterdam Noord” (uitgever Philip Elchers, Groningen, www.philipelchers.nl). Middelpunt van de beelden en verhalen is het IJ, de brede waterstroom tussen de stad Amsterdam en het stadsdeel Amsterdam Noord. Beelden van het bewegelijke water, de scheepvaart, de dijken en dijkhuizen en de ruimte.www.galerieoverstroom.nl


22-3-2016
 
Magische wandeling langs het IJ, zondag 3 april om 14 uur.

Boekhandel Over het water en Atelier Steenhuis organiseren een wandeling door Nieuwendam en een lezing, van 14-16 uur.

We lopen over de mooie Nieuwendammerdijk, een stukje langs het sfeervolle IJ en door het bijzondere Tuindorp Nieuwendam. Aafke Steenhuis vertelt, aan de hand van haar nieuwe boek De magie van het IJ, over de geschiedenis en de ontwikkeling van deze plekken. Aafke woont in het voormalige gemeentehuis van Nieuwendam. Na de wandeling een korte lezing, thee en koffie, boekverkoop, signeren.

Stevige schoenen aantrekken. Aanmelden via lot@boekhandeloverhetwater.nl,of, ateliersteenhuis@gmail.com We beginnen om 14 uur bij het oude Gemeentehuis van Nieuwendam, Nieuwendammerdijk 421.
19-3-2016
 
Verhalenbundel Varen is mijn wereld

Vrijdag 18 maart is de verhalenbundel Varen is mijn wereld door de maritieme schrijvers ten doop gehouden. Alleen Antoon van Damme en Arne Zuidhoek waren niet aanwezig. De rest hief het glas met Wim de Bruijn die het eerste exemplaar overhandigd kreeg door Graddy Boven en Martijn Schuijt van Uitgeverij De Alk.

Van li naar re voor: Cees de Baare, Nanda Huneman, Aafke Steenhuis, Graddy Boven, Elly Meijn, Wim de Bruijn (Spiegel der Zeilvaart), Ton van Schoonhoven en Jan Willemsen.

Van li naar re achter: Peter Bouchier, Ron de Vos, Dick Huges, Martijn Schuijt (Uitgeverij De Alk), Peter Fokkens, Anton Wegman, Peter van Rooden en Michiel van Straten.

www.alk.nl


28-2-2016
 
Onze verhalenbundel Varen is mijn wereld

De verhalenbundel Varen is mijn wereld met verhalen van de schrijvers: Graddy Boven, Ton van Schoonhoven, Jan Willemsen, Arne Zuidhoek, Michiel van Straten, Anton Wegman, Peter Bouchier, Aafke Steenhuis, Peter van Rooden, Cees de Baare, Antoon Vandamme, Ron de Vos, Nanda Huneman en Peter Fokkens, is vanaf nu te verkrijgen bij onze uitgever De Alk in Alkmaar.

Net als verleden jaar hebben de maritieme schrijvers een stand op de HISWA van 16 t/m 20 maart 2016. Het bevindt zich in Hal 5 bij het Spiegel Theater, standno. 05.317. Daar is de verhalenbundel ook verkrijgbaar, net als vele andere boeken. Enkele maritieme schrijvers zullen aanwezig zijn om hun boek te signeren.

En op vrijdag 18 maart om 17.00 uur wordt de verhalenbundel Varen is mijn wereld aangeboden. Daarna wordt er op het boek gedronken. Komt allen!

www.alk.nl


15-2-2016
 
Boot Holland Leeuwarden, 12 t/m 17 februari

Dirk Huizinga heeft een gezellige zondag doorgebracht achter de stand van de maritieme schrijvers. Hij heeft ook een paart boeken verkocht. Vandaag, 15 februari, is hij ook aanwezig.

Dinsdag en woensdag kunt u Arthur van 't Hof achter de stand vinden. Komt allen!!!www.boot-holland.nl


08-2-2016
 
Boot Holland Leeuwarden, 12 t/m 17 februari

Brengt u een bezoek aan Boot Holland vergeet dan niet langs te gaan bij stand 5041: Maritieme Schrijvers. Als u binnenkomt bij Entree West gaat u rechts de hoek om en dan vindt u de stand van de schrijvers naast het horecagebeuren.

De eerste twee dagen treft u Ton Wegman die naast zijn eigen boeken ook boeken van andere maritieme schrijvers op de stand heeft liggen. Die kunt u altijd bestellen via info@maritiemeschrijvers .nl - de volgende twee dagen is Dirk Huizinga aanwezig en de laatste twee dagen Arthur van 't Hof van de Spiegel der Zeilvaart. Komt allen!!!!!!!

Voor meer informatie over de beurs:

www.boot-holland.nl


23-1-2016
 
Verhalenbundel van de maritieme schrijvers

'Varen is mijn wereld' is de titel van de nieuwe verhalenbundel van de volgende maritiemeschrijvers:

Graddy Boven, Ton van Schoonhoven, Jan Willemsen, Arne Zuidhoek, Michiel van Straten, Anton Wegman, Peter Bouchier, Aafke Steenhuis, Peter van Rooden, Cees de Baare, Antoon Vandamme, Ron de Vos, Nanda Huneman en Peter Fokkens.

Het boek zal in februari/maart 2016 verschijnen bij Uitgeverij De Alk in Alkmaar.
12-1-2016
 
Langs wegen van wind en water - Twaalf jaar vrijheid met Arwen

Soms wordt een jongensdroom werkelijkheid. In 1989 beginnen Rinze van der Bij en Carla Veldhuis aan een oostwaartse wereldreis met hun zeiljacht Arwen. Naast fantastische ervaringen is er ook dramatiek, zoals een blikseminslag in Sri Lanka en een storm in de Taiwan Strait die hen bijna fataal wordt. Na Japan zeilen ze naar Alaska en British Columbia. Dit zijn hoogtepunten van hun reis. Gedwongen door motorpech steken ze zeilend de Stille Oceaan over naar Nieuw-Zeeland. Onverwacht begint daar een nieuwe reis vol onzekerheid. Een openhartig boek over een bijzondere zeiltocht, maar ook over de levensreis van twee mensen die samen vele stormen hebben doorstaan.

"Het water heeft me altijd getrokken. Mijn eerste bootje was een kano op de Drentsche Aa, gevolgd door een zeilboot op het Zuidlaardermeer. Altijd was er het verlangen, voorbij de horizon te zeilen. In 1989 werd dit realiteit. Samen met Carla, mijn partner, vertrok ik voor een wereldreis van vijf jaar. Het werden er bijna twaalf. Het einde kwam onverwachts – begin van een nieuwe reis."

Prijs: € 24,05, Auteur: Rinze van der Bij, Geïllustreerd met vele foto's, Paperback, pagina's: 426 ISBN: 9789402221008, te bestellen bij webwinkel van Boekscout, zie onderstaande website.

www.boekscout.nl


18-12-2015
 
Verhalenbundel maritieme schrijvers

Graddy Boven heeft alle verhalen van de maritieme schrijvers die met de bundel meedoen, ontvangen. Hij is nu bezig de verhalenbundel samen te stellen en de v erhalen te redigeren.

De titel van de verhalenbundel zal zijn: 'Varen is mijn leven'. En wellicht kan de bundel tijdens de HISWA 2016: 16-20 maart, aangeboden worden.


15-12-2015
 
Marten Toonder, van eierzoeker tot zeekapitein door Erik de Graaf

Toonder senior werd in 1879 in Warffum in Noord-Groningen geboren. Hij groeide daar in grote armoede op. Op zijn tiende vertrok hij naar Rottumeroog, waar hij negen jaar voor de voogd van Rottumeroog werkte, van eierzoeker tot schippersknecht. Op zijn drieëntwintigste was hij nog zo goed als analfabeet. Na enkele jaren als matroos op de grote vaart te hebben gewerkt stapte hij in 1902 op de schoolmeester in Warffum af met de vraag of hij hem wilde voorbereiden op een zeevaartschool. En inderdaad werd Toonder twee jaar daarna aangenomen op de Zeevaartschool in Delfzijl. In 1905 haalde hij zijn Diploma Derde Stuurman. Met veel talent, doorzettingsvermogen en hulp. Delfzijl opende de wereld voor Toonder. Met het stuurmansdiploma kon hij eindelijk opklimmen van matroos tot kapitein. In 1910 haalde hij ook het Diploma Eerste Stuurman. Zeven jaar later werd hij kapitein op de Rotterdam Zuid-Amerika Lijn van de Rotterdamse rederij Van Nievelt Goudriaan. Bijzonder is ook dat de voormalige analfabeet later de vader werd van twee schrijvers: de beroemde striptekenaar Marten Toonder en diens broer Jan Gerhard Toonder (die overigens prachtige maritieme boeken schreef).

Het leven van Toonder senior raakt voortdurend aan de geschiedenis van de twintigste eeuw. Hij maakte de landbouwcrisis van net daarvoor mee, maar ook de ontwikkeling van de zeilvaart naar de stoomvaart. Mijn boek beschrijft zijn jeugd in Warffum en op Rottumeroog, maar ook uitgebreid zijn zeevarende leven van matroos tot kapitein. Hij loodste zijn schepen door de Eerste Wereldoorlog, bevoer alle wereldzeeën tot aan de Tweede Wereldoorlog. Van 1941 tot 1945 werkte hij in Londen voor de Netherlands Shipping & Trading Committee, de vertegenwoordiger van de Nederlandse koopvaardij in oorlogstijd. Interessant is bovendien dat de verhalen van Senior vaak terug te vinden zijn in de boeken van zijn zonen Marten en Jan Gerhard Toonder. In de Bommels staan veel verwijzingen naar kapitein Toonder.

Mijn boek en een tentoonstelling over Marten Toonder senior in het museum in Warffum hebben aardig wat publiciteit opgeleverd. Ik stuur u een paar verwijzingen: VPRO Nooit meer slapen: - http://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel.RBX_VPRO_2348665.html RTV Noord: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/154940/Hoe-Marten-Toonder-senior-een-held-werd Bovendien heeft Toonder senior een eigen facebookpagina: https://www.facebook.com/Marten-Toonder-senior-417205351805118/?ref=aymt_homepage_panel . U ziet,Senior is een moderne man :-)
20-11-2015
 
Interview Cees de Baare, nu als maritieme schilder.


02-11-2015
 
De magie van het IJ, nieuw boek van Aafke Steenhuis.

Op vrijdag 6 november 2015 om 17 uur wordt het nieuwe boek van Aafke Steenhuis gepresenteerd in Groningen. De magie van het IJ – Panorama Amsterdam Noord verschijnt bij uitgever Philip Elchers, Oude Boteringestraat 41 in Groningen, tel. 050 577 55 74.

Op 11 november, 19 uur, is er een bijeenkomst over het boek in de bibliotheek van Amsterdam Noord, Waterlandplein 302. Leo Willemse interviewt Aafke, Jan Joost Teunissen speelt gitaar. Verkoop boek, Aafke signeert. Toegang gratis. Tegelijk is er in de bibliotheek een expositie met veel grote en kleine schilderijen van Aafke Steenhuis, van het IJ, Amsterdam Noord en Waterland. Tot eind december.

Op 21 november, 20 uur, is er een feestelijke bijeenkomst in de IJzaal van de Tolhuistuin, IJpromenade 2 in Amsterdam Noord. Veel sprekers over de geschiedenis van Amsterdam Noord, over de overstroming van 1916, de veranderingen nu, muziek, gedichten. Toegang 7.50 euro. Chris Keulemans presenteert de avond. Boekhandel Van der Plas staat er met een stand waar het boek te koop is. Aafke signeert.

www.philipelchers.nl


26-10-2015
 
De Jonge Trijntje herboren

Een versie van dit boek wordt 30 oktober door de gemeente Smallingerland gepresenteerd bij de opening van de Drachtster vaart en het in gebruik nemen van het beurtschip De Jonge Trijntje.

Voor informatie over het boek klik op Dirk Huizinga.


19-10-2015
 
Zeeuwse boekenprijs 2015

Via de plaatselijke Zeeuwse krantje, de PZC , kan er gestemd worden op 86 inzendingen die meedingen naar de Zeeuwse boekenprijs 2015. Het boek van Jan Willemsen '400 ton Deadweight' is een van deze inzendingen. Het is een roman over een Nederlandse kustvaarder in de 60er jaren.

Als collega’s onder elkaar met als doel het maritieme boek te promoten.zou het mooi zijn als alle maritieme schrijvers zijn of haar stem uitbrengt op onderstaande www.www.pzc.nl/extra/boekenprijs


10-9-2015
 
Interview Graddy Boven in Helderse Courant

'Het schrijven van boeken is voor mij een hobby. Ik heb zoveel verhalen die ik wil vertellen.'
12-8-2015
 
De Thuisvaart, het nieuwe boek door Ron de Vos.

Het nieuwe boek van Ron de Vos, De Thuisvaart, het vierde deel in de serie over kapitein Van Linden is op Sail verkrijgbaar van 20-8 t/m 22-8 op het schip Formosa, tegenover Sumatrakade nr.890 vlakbij de Russische viermaster Kruzenstern. De Thuisvaart is een uitgave van De Alk BV, Alkmaar en kost € 13,90.

Ook vindt u er de herdrukken van De Race, De Opstapper en De Navigator, allen uitgegeven door Uitgeverij De Alk BV, Alkmaar voor de prijs van € 13,90.www.alk.nl


23-1-2015
 
HISWA 11 t/m 15 maart 2015

De volgende maritieme schrijvers zullen vanaf 11 maart aanwezig zijn op de HISWA op de stand nummer 05.120, in hal 5: woensdag 11 maart: Ton van Schoonhoven—Ron de Vos—Aad Twigt donderdag 12 maart: Ton van Schoonhoven—Ron de Vos—Graddy Boven vrijdag 13 maart: Ton van Schoonhoven—Ron de Vos—Graddy Boven—Nanda Huneman zaterdag 14 maart: Ton van Schoonhoven—Ron de Vos--Peter van Rooden zondag 15 maart: Ton van Schoonhoven—Ron de Vos Zo nu en dan/af en toe: Cees de Baare en Peter Fokkens

De schrijvers zullen hun werk signeren. Stefan Kraan zal de schrijvers uitnodigen voor een interview in de Leugenbank.

Komt allen! Voor meer informatie, zoals openingstijden, zie onderstaande website.

www.hiswarai.nl


02-12-2014
 
Zeemanstaal

Afgelopen woensdag heeft Ton van Schoonhoven de 5de druk van zijn boek 'Zeemanstaal spreken we allemaal' bij de drukker opgehaald.

In het boek heeft hij woorden, uitdrukkingen en gezegden bij elkaar gebracht, die in de Nederlandse taal verzeild en verankerd zijn geraakt en hun oorsprong hebben in de vroegere (zeil)scheepvaart en het zeemansleven van voorheen. Bij iedere uitdrukking komen feiten uit de zeiltijd en de werkzaamheden en situaties aan boord aan de orde die tot deze uitdrukkingen hebben geleid en die samen een beeld geven van het leven en werk van de zeilvaartmatroos aan boord van zijn schip.www.zeemanstaal.nl


17-10-2014
 
Shortlist Zeeuwse Boekenprijs 2014.

De Zeeuwse Boekenprijs is in 2003 in het leven geroepen met als doel meer aandacht te genereren voor het Zeeuwse boek en boeken geschreven door Zeeuwen. Het is een initiatief van het Zeeuws Tijdschrift in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek , de PZC en de Week van het Zeeuwse Boek. Boeken over Zeeland in de breedste zin des woords en publicaties die door Zeeuwen over elk willekeurig onderwerp zijn geschreven, komen voor deze prijs in aanmerking. Voor deze prijs zijn dit jaar 77 boeken ingezonden. De jury van de Zeeuwse Boekenprijs heeft uit de eerder bekendgemaakte longlist nu een shortlist samengesteld, waaronder die van Ruud Paesie: Geschiedenis van de MCC. Opkomst, bloei en ondergang. Uitgeversmaatschappij Walburg Pers: Zutphen, 2014. Zie voor meer informatie onderstaande www.

De winnaar van de Zeeuwse Boekenprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en het handgemaakte gouden tegeltje Zeeuws Meisje. Daarnaast zijn er nog twee gerelateerde prijzen: de PZC publieksprijs, waarvoor het publiek vanaf vrijdag 10 oktober kan stemmen via de website van de PZC, en de prijs van de Zeeuwse boekhandel, voor een Zeeuwse auteur. Ook worden er accolades uitgereikt. Dit zijn extra waarderingen van de jury voor onder andere het beste debuut, best uitgegeven boek en meest originele boek. Elk boek komt hiervoor in aanmerking, ook al staat het niet op de long- of shortlist.

Op zaterdagavond 8 november 2014, aan het eind van de Week van het Zeeuwse Boek, zal de uitreiking van de Zeeuwse Boekenprijs plaatsvinden in de Zeeuwse Bibliotheek.

www.zeeuwstijdschrift.nl


14-10-2014
 
Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen 12 oktober 2014.

Op de zondag voorafgaande aan de start van de Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen met als vertrekplaats Workum, stonden er weer de gebruikelijke kramen. Het was prachtig herfstweer. Dirk Huizinga vertegenwoordigde de maritieme schrijvers. Het was gezellig, maar de verkoop viel ietsjes tegen.
13-10-2014
 
Doeke Roos

Ruud Paesie berichtte ons dat Doeke Roos op 14 juni jl. op 82-jarige leeftijd overleden. Ad Tramper, archivaris van het gemeentearchief Vlissingen schreef een In Memoriam in Den Spiegel (jrg 32, nr. 4, oktober 2014). Foto is van Ruben Oreel.

De ouwe reus is dan toch geveld. Even leek hij te spotten met de wetten van de medische wereld, maar uiteindelijk moest hij zich toch bij het onvermijdelijke neerleggen: op 14 juni overleed Doeke Roos, 82 jaar oud. Zijn betekenis voor de maritieme geschiedschrijving van Zeeland en Vlissingen geven hem een plaats in het collectieve geheugen van stad en provincie. Maar ook zijn markante persoonlijkheid zal nog lang op het netvlies achterblijven. Talrijke boeken en artikelen schreef hij over zijn favoriete onderwerp: de zee. Dit mondde in 2003 uit in het proefschrift Twee eeuwen varen en vechten. Het admiralengeslacht Evertsen. Ook voor het blad van de Vereniging Vrienden Den Spiegel schreef hij vaak. Maar Doeke schreef niet alleen, hij ging ook op pad om andere goeie dingen te doen voor de stad. Enkele wapenfeiten. Realisatie van het beeld van Maaiken Jans (moeder Evertsen) op Boulevard Evertsen. Een ander voorbeeld is het beeld van De Vissersvrouw, dat eerst op de Nieuwendijk stond en door zijn toedoen naar de Groene Boulevard verhuisde. Zelfs de eigenaar van Brasserie Montparnasse wist hij ervan te overtuigen de naam te veranderen in Brasserie Evertsen. Ideeën genoeg, hij ging er mee aan de slag en bracht het tot een goed eind. Bestuurders konden hem op de stoep verwachten; netwerken, voelhoorntjes uitsteken en een charmeoffensief inzetten beheerste hij als geen ander. Doeke was geen Zeeuw van afkomst, maar handelde wel als een Zeeuw. De geschillen tussen de gewesten Holland en Zeeland in de zeventiende eeuw, trok hij soms door naar zijn eigen leven. Hij hekelde het zogenaamde Hollandocentrisme. Historici bekijken de rivaliteit tussen de gewesten Holland en Zeeland volgens hem te vaak door een Hollandse bril. Ze raadplegen zelden Zeeuwse archieven, voegde hij daar nog aan toe.

Doeke was ook een verteller, hij verzamelde graag mensen om zich heen. Of het nu ging om een lezing voor een groep of op de bank bij hem thuis, er viel altijd wat te vertellen, te beleven en veel te lachen, want gezellig was het ook. Dan testte hij zijn ideeën uit en werd er over meer zaken dan alleen geschiedenis gesproken. Zijn steun en toeverlaat was zijn vrouw Hilde. Zoals Maaiken Jans de zaakjes voor man en kinderen Evertsen regelde, zo regelde Hilde de zaken voor Doeke, een mooie parallel. Doeke Roos gaf de maritieme geschiedenis van Vlissingen en Zeeland een gezicht. Vlissingen mag hem dankbaar zijn.
05-8-2014
 
De Eems een stroom van beelden

Schrijfster en schilder Aafke Steenhuis exposeert schilderijen die ze de afgelopen jaren van de rivier de Eems maakte. In het prachtige boek "De Eems. Een stroom van beelden" bundelde ze onlangs dat werk met verhalen over deze grensrivier tussen Nederland en Duitsland. Na exposities in het Noorden van Nederland en Duitsland zijn dan nu deze schilderijen in Amsterdam te zien bij Galerie Overstroom. Het werk is gemaakt in gemengde techniek: oilbar en aquarel. De boeken “Het lied van de Eems” en "De Eems. Een stroom van beelden” van Aafke Steenhuis (www.aafkesteenhuis.nl) zijn ook tijdens de expositie in de galerie verkrijgbaar.

Opening 16 augustus om 17.00 uur door Fred Feddes, de auteur van o.a. “1000 jaar Amsterdam” en "Polders! Gedicht Nederland”, en Jan Joost Teunissen met zijn gitaarcompositie de Eemsbalade

Expositie Galerie Overstroom 16 augustus t/m 7 september. Entrepotdokk 33 1018 AD Amsterdam Bij exposities open op: vrijdag, zaterdag, zondag 13 - 18 uur en op afspraak t: 020 772 78 26 mailto:info@galerieoverstroom.nl?subject=Vragen

www.galerieoverstroom.nl


12-6-2014
 
Boekpresentatie door Kapitein Kees Wiersum in het Zee- en Havenmuseum te Ijmuiden

Op donderdagmiddag 12 juni aanstaande presenteert Kapitein Kees Wiersum van BigLift Shipping, alias ‘Zware Kees’, zijn derde boek – ‘Verhalen op de valreep’ – in het IJmuider Zee- en Havenmuseum. In dit museum loopt op dit moment de tentoonstelling ‘Zware Jongens’, met dezelfde Kapitein in de hoofdrol. Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Arne Hubregtse, Algemeen directeur van BigLift Shipping. Voorafgaand aan de boekpresentatie geeft Zware Kees een lezing voor leerlingen van de maritieme academie en middelbare scholieren uit de regio.

Kapitein Kees Wiersum vaart al jaren over de wereldzeeën met bijzondere ladingen. Vanuit de grote liefde voor zijn vak heeft hij drie boeken geschreven over het varen anno nu: ‘Verhalen voor het varen gaan’, ‘Een scheepslengte verhalen’ en nu dus ‘Verhalen op de valreep’. Tevens schrijft hij wekelijks een column in de Schuttevaer.

De locatie voor de boekpresentatie is niet willekeurig gekozen. Vanaf 22 februari jl. tot en met 28 september aanstaande loopt in het IJmuider Zee- en Havenmuseum de tentoonstelling ‘Zware Jongens’. Deze tentoonstelling geeft een kijkje in de wereld van bijzondere transporten over water en bestaat o.a. uit foto’s en modellen van zwareladingschepen van Biglift Shipping en de verhalen van Zware Kees.
20-5-2014
 
Nieuw verhaal van Peter Bouchier

Sultan Petr el Bouchi was het zat. Zijn hele leven was hij al in de olie en dat had hem geen windeieren gelegd. Zelfs nu, in deze wereldwijde crisistijd, hoefde hij niet bang te zijn dat hij zijn fortuin zou verliezen.

Maar de beruchte Somalische piraten zaten hem dwars. Wat gaat hij er aan doen?


08-5-2014
 
Nieuwe maritieme schrijver

Peter van Rooden, schrijver van Door Weer en Wind, Maritieme geschiedenis van de familie Kielem, staat sinds gister in het linkerrijtje van maritieme schrijvers. Zijn boek beschrijft de bewogen familiegeschiedenis van de Groningse familie Kielema vanaf de achttiende eeuw. Het is zijn eerste genealogische/maritieme publicatie.
20-4-2014
 
Een Nederlandse schrijver wint een prijs in Frankrijk. Wij ontmoeten hem in Concarneau.

Toine Heijmans heeft met zijn roman Op zee, in het Frans vertaald door Belgische Danielle Losman, de Prix Henri-Queffélec gewonnen. Het boek En mer kreeg deze Franse literatuurprijs uitgereikt tijdens het 30-jarige bestaan van Festival Livre & Mer (Boek & Zee). Het festival wordt gehouden van 18 t/m 20 april in de Zuid-Bretonse havenplaats Concarneau.

Op dit jaarlijkse festival, waar het maritieme boek centraal staat, signeren ruim 50, voornamelijk Franse maritieme schrijvers, hun boek. Toine is de enige Nederlander ooit, die deze prijs heeft ontvangen. Niet dat dat zo bijzonder is, want in november 2013 heeft hij al de Prix Médicis étranger in de wacht gesleept en ook daar was nooit een Nederlandse auteur hem in voor gegaan. Het 192 pagina’s tellende boek verscheen ook in het Duits en zal dit jaar nog uitkomen in het Deens en Hongaars. Ook de Turkse vertaalrechten zijn verkocht. In januari van dit jaar verscheen Pristina, het tweede boek van Heijmans.

Op Zee gaat over een drie maanden durende soloreis van Donald die aan eind van de reis zijn dochter aan boord krijgt. Als hij op een gegeven ogenblik haar kooi leeg vindt, breekt de paniek uit.
07-3-2014
 
HISWA Klassiek 2014

Op de foto is onze vaste bemanning te zien. Ton van Schoonhoven en Fleur van der Laan.

Zaterdag komen Ton en Carla de Jong erbij met het nieuwe boek De Navigator geschreven door Ron de Vos. U kunt natuurlijk ook de andere boeken in de serie over Kapitein Van Linden verkrijgen. Koopt u de hele serie in een keer: Kapitein Blom: het fregatschip Futures, De Race, De Opstapper en De Navigator, dan betaalt u ipv € 59,80: € 50,-.

Zondag schuift Ton Wegman aan bij Ton en Fleur. Komt allen!
28-2-2014
 
De Navigator

HET BOEK IS UIT. BESTEL NU!!!!! Info@grotezeilvaart.nl

De overlevenden van de ramp met de clipper Elisabeth zijn door het Nederlandse schip Kosmopoliet veilig afgeleverd in Batavia. Zowel kapitein Van Linden als Henry Greep proberen de koers van het leven weer op te pakken.Met zijn nieuwe schip, de bark Elisabeth II vertrekt Van Linden voor een reis van Batavia naar China en wordt daarbij vergezeld door zijn vaste bemanningsleden. De gebeurtenissen uit zijn verleden - de dood van de reder Greep maar ook de ramp met de clipper Elisabeth - varen met hem mee. Tijdens deze reis komt hij weer de nodige problemen tegen. Zeerovers, koelies, windstiltes, stormen en een achtervolging brengen hem verder weg van zijn eigenlijke doel: het simpelweg kapitein zijn die zijn handelswaar thuisbrengt.

Zijn oude kapitein Blom probeert hem voortdurend op de koerslijn terug te brengen, met zijn geheel eigen motieven. Vooral op de terugreis van Elisabeth II, van China naar Soerabaja, wordt een deel van zijn geheime missie duidelijk. Blom ziet een toekomst waarin de mensen in hun eigen veroorzaakte draaikolk verdwijnen. De oude kapitein heeft zich als taak gesteld een groep samen te stellen die de natuurramp zal overleven. Maar heeft hij daarvoor wel de tijd? Er is slechts één iemand die de tijd kan bepalen en dat is De Navigator.

www.grotezeilvaart.nl


26-1-2014
 
Ton Feije Jan Pronker 1925-2014

Vandaag bereikte ons het bericht dat onze maritieme schrijver Ton F.J. Pronker vrijdag 24 januari is overleden.

In december kregen we nog een mail van Ton, waarin hij mededeelde dat het eindelijk zover was. Zeilend om de wereld met 'Kaap Bol IV', 1985-1988, het vijfdelige boek over zijn single-handed zeilreis was klaar. We zijn blij dat hij dat nog heeft kunnen meemaken en dat hij de boeken nog heeft kunnen vasthouden. 'Zijn levenswerk.'

Nu rust zijn pen.
20-1-2014
 
HISWA Klassiek

HISWA Klassiek is een onderdeel van de HISWA en wordt gehouden van 5 t/m 9 maart 2014. De maritieme schrijvers zijn ook aanwezig en signeren hun werk in stand in Hal 5 naast De Leugenbank.

U komt de volgende schrijvers tegen: Ton van Schoonhoven, Ton Wegman en Fleur van der Laan. Cees de Baare zal ook af en toe aanwezig zijn.

Ron de Vos brengt een nieuw boek op de markt: De Navigator. Zaterdag 8 maart is het nieuwe boek te verkrijgen in de stand van de maritieme schrijvers of te bestellen via www.grotezeilvaart.nl
05-11-2013
 
Windschip

Bij boekhandel Datema Amsterdam wordt een prototype van het windschip tentoongesteld. Het windschip is een modern zeilend vrachtschip. De lijnen van de romp zijn gebaseerd op de laatste snelle vrachtschepen uit de negentiende eeuw. De romp zal composiet worden gebouwd met een kern van duurzaam hout.

Toen in de jaren zeventig van de vorige eeuw de oliecrisis uitbrak, besloot de Amerikaanse overheid een onderzoek te laten verrichten door de universiteit van Michigan om te kijken of het zinvol zou zijn zeilende vrachtschepen opnieuw op het water te brengen. Zij kwamen tot de conclusie dat, als de olieprijs boven de 55 dollar per barrel zou stijgen (nu 110 dollar), het economisch rendabel zou zijn om de zeilen weer te gaan hijsen. De wetenschappers kwamen daarnaast met het voorstel om het schip te laten voorstuwen door zeilen aan beweegbare gekromde ra’s die aan driepoot masten zijn bevestigd. Het windschip is uitgerust met dat type tuig.

Een ieder die het Windschip project wil steunen, kan bij Datema Amsterdam voor vijf euro een rijk geïllustreerde brochure over het windschip kopen. Datema Amsterdam bevindt zich aan de Prins Hendrikkade 176/50 te Amsterdam en is naast boekhandel specialist in waterkaarten/zeekaarten en nautische navigatiesoftware. In welke stad zal voor het eerst in de wereld een windschip te water worden gelaten? Amsterdam!!!

www.grotezeilvaart.nl


30-9-2013
 
Maritieme schrijvers signeren in donkerbruine kramen, Workum, 20-10-2013

Op zondag 20 oktober wordt er een donkerbruine kramenmarkt georganiseerd tijdens het Jubileumjaar van de Strontrace - Visserijdagen - Beurtveer en Liereliet.En er staat een donkerbruine kramenmarkt op de Haven en Blazerhaven. Zeven maritieme schrijvers zijn te vinden in twee kramen, onder wie Cees de Baare, Graddy Boven, Ron de Vos, Ton Wegman, Ton van Schoonhoven, Dirk Huizinga en Fleur van der Laan. Ze signeren hun boeken en lezen voor uit eigen werk op het schip Avontuur dat in de haven ligt. De markt begint om 13.00 uur en eindigt rond 17.00-17.30 uur. Het is altijd een zeer gezellig gebeuren op zondag, dus komt allen!

Voor de 40ste keer wordt in Workum het evenement georganiseerd: de Strontrace - Traditionele zeilende vrachtschepen racen volledig 'onder zeil' van Workum naar Warmond en weer terug. Als it Soal niet bezeild is, mag het publiek helpen de schepen naar het IJsselmeer te 'jagen'; de Visserijdagen - Van maandag tot en met vrijdag mogen maximaal 29 historische visserschepen op traditionele wijze het IJsselmeer bevissen. Pal voor de Strontracers, omstreeks 12.00 uur, verlaten zij zeilend, jagend en bomend de havenkom van Workum. Gebruik van motor is strafbaar. Woensdag en zaterdag wordt de vangst aan land gebracht en bij 'afslag' geveild; de Beurtveer -Met passagiers en post varen de beurtschepen langs een aantal IJselmeerhavens naar keuze. Net zoals vroeger: zonder motor, en puur met zeilvaardigheid. De beurtvaarders verlaten na de vissersschepen de haven van Workum, rond 13.45 uur. Zij mogen alleen de motor gebruiken om it Soal uit te varen, op weg naar het ruime sop..

Liereliet - Liereliet, dat is de officiële naam van het internationale festival van maritieme muziek in Workum. Dit unieke festival pakt elk jaar weer groots uit tijdens het eerste weekend van de noordelijke herfstvakantie. Internationale artiesten maken er, samen met het publiek, een feest van. Van vrijdagavond tot en met zondagavond. En ook op maandag zijn er nog steeds muzikanten te vinden in de haven en langs ’t Soal, de vaart waardoor de zeilschepen hun weg naar open water zoeken. Liereliet zorgt dat Workum zingt en swingt, en iedereen kan meedoen!

www.strontraceworkum.nl


12-9-2013
 
lezing

Joris Surmont houdt een lezing over Perspectief voor een duurzame visserij georganiseerd door het Vermeylenfonds op donderdag 24 oktober om 14.30 uur in Zaal De Brug (Sociaal Huis)Ter Duinenlaan 34, Koksijde.

Op donderdag 31 oktober 2013 wordt de lezing georganiseerd door de UPV-kern Oostende ‘Jan Dufour’ (Uitstraling Permanente Vorming) in samenwerking met het Willemsfonds Oostende. Deze begint om 14.00 uur in de Geuzetorre, Kazernelaan 1 te Oostende. Joris Surmont heeft je uitgenodigd voor zijn evenement: Causerie Willemsfonds: Joris Surmont heeft je uitgenodigd voor zijn evenement:

Duurzame visserijtechnieken zijn steeds meer aan de orde. Ze moeten efficiënt en tegelijk minder belastend zijn voor het milieu. We willen af van bodemberoering en van dierenleed. Kortom, we willen respectvoller omgaan met de natuur. Nieuwe en aangepaste vismethoden zorgen allengs ook voor andere uitdagingen, maar confronteren ons eveneens met onverwachte moeilijkheden. Het is zeer de vraag of de huidige tendens een gezond evenwicht tussen economische en ecologische belangen zal bestendigen. De lezing eindigt met de vertoning van de documentaire film 'Winden', door de spreker opgenomen aan boord van de bokkers O.180 Hendrika-Judith en O.182 Caesar tijdens de visserij in de Keltische en de Ierse zee.
29-8-2013
 
krantenartikel over Ron de Vos

Een journalist van Ouest France, een krant verkrijgbaar in Chateaulin en Carhaix, Bretagne, besteedde niet alleen aandacht aan Ron de Vos, maar ook aan het Windschip.
16-8-2013
 
Zeevrouw

Op 20 september 2013 wordt het nieuwe boek van Fleur van der Laan Zeevrouw gepresenteerd in boekhandel Van der Meer in Noordwijk. Iedereen is welkom.

www.hetcultuurcafe.nl


12-8-2013
 
Lezingen

Op zondag 25 augustus om 15.30 uur voorziet Joris Surmont in een gidsbeurt over de IJslandvaart aan boord van het museumschip Amandine te Oostende t.b.v. het Willemsfonds Oostende & Anderlecht.

Op donderdag 24 oktober om 14u30 spreekt Joris Surmont over duurzame visserij op uitnodiging van het Vermeylenfonds in Zaal De Brug (Sociaal Huis), Ter Duinenlaan 34 te 8670 Koksijde.

Op donderdag 31 oktober 2013 om 14u30 is de auteur te gast bij de kring ‘Jan Dufour’ (Uitstraling Permanente Vorming) die in samenwerking met het Willemsfonds Oostende een causerie organiseert over duurzame visserij in de Geuzetorre, Kazernelaan 1 te Oostende.
12-4-2013
 
Festival Livre & Mer de Concarneau 19-21 april

In totaal zullen er zo';n 43 maritieme schrijvers hun boeken presenteren en signeren. Vrijdag 19 april om 19.00 uur wordt le Prix Henri-Queffélec aan een van de maritieme schrijvers uitgereikt.

Exposities: Catherine Dressayre toont haar zwart-wit foto's - Rune Nylund Larsen laat afbeeldingen zien van de vuurtorens langs de kust van Noorwegen die heden ten dage allen geautomatiseerd zijn - er zijn foto's te zien van Françoise Bercovici en Benoît Stichelbaut en er hangen aquarellen van Bernard Abafour.

Er worden films vertoond en er wordt een ronde tafel bijeenkomst gehouden over de 'Les metiers de la Mer', over de ' beroepen van de zee'. En nog veel meer.

www.livremer.org


08-4-2013
 
Een ode aan onze maritieme geschiedenis

Van 6 juni 2013 tot en met 15 januari 2014 kunt u een tentoonstelling bezoeken in het Marinemuseum Den Helder over het werk van de zeeschilder Jan de Quelery. Openingstijden: Maandag – vrijdag: 10.00 – 17.00 uur/ Zaterdag, zon- en feestdagen: 12.00 – 17.00 uur Kassa sluit om 16.30 uur Gesloten Van november t/m april op maandag/25 en 26 december en 1 januari

Olieverf op doek. Nauwkeurig geplaatste penseelstreken. Een kwestie van discipline. Wie veel en consequent schildert wordt door de jaren heen beter. Dat is de weg die de in Vlissingen geboren Jan de Quelery (1957) heeft afgelegd. Een uniek kunstenaar met uitzonderlijke kwaliteiten die zich met recht kan meten met de maritieme schilders uit de 17e eeuw. Alles tot in detail met soms impressionistische uitstapjes om de zee gewicht te geven, in beweging te brengen en te laten schitteren. Door niets en niemand te evenaren.

Van jongs af aan gedreven door het zilte water. In het bezit van potlood en papier dikwijls zwervend door de haven van Vlissingen. Onrustig turend naar de einder om inspiratie op te doen. Een tijd lang combineert De Quelery zijn bestaan als kunstenaar met een baan op een Zeeuwse scheepswerf. Op de werkvloer leert hij het schip lezen en raakt bedreven in het vastleggen van haar lijnen. Zijn schilderijen worden steeds kundiger en vinden hun weg naar het grote publiek. Even lijkt Nederland te klein voor hem. In de jaren tachtig van de 20ste eeuw beproeft hij zijn geluk in Nieuw-Zeeland, waarna in 1989 het besluit volgt om zijn kunstenaarshart definitief te volgen. De Quelery keert naar Vlissingen terug en wijdt zich sindsdien volledig aan de kunst. Voor elk nieuw doek wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Fouten mogen niet gemaakt worden. Alles moet perfect zijn. Geen barrières meer. Vol overgave en met ziel en zaligheid.

www.marinemuseum.nl


07-4-2013
 
Het boek Maarten Tromp. Bestevaer!

De schrijver Graddy Boven had de eer dat zijn uitgever Perry Pierik van Aspekt zijn boek over Maarten Tromp overhandigde aan de bibliofiel en schrijver Martin Ros.
25-3-2013
 
Van Waning prijs 2013

Sneek, 23 maart 2013. Voor Dirk geheel onverwacht heeft het bestuur van de Stichting Stamboek van Ronde en Platbodemjachten besloten om de eervolle Van Waning (wissel)prijs 2013 aan hem toe te kennen. Vooral vanwege zijn publicaties als maritiem schrijver/onderzoeker en publicist. Op de foto ontvangt hij in het Fries Scheepvaart Museum de fraaie wisselprijs uit handen van de voorzitter Koos van den Heuvel.

C.J.W. van Waning was medeoprichter van het Stamboek in het midden van de vijftiger jaren. De Van Waning prijs is door hem ingesteld in 1966 ‘voor degene die een bijzondere prestatie heeft geleverd met de betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en Vereniging. Eén en ander in de ruimste zin van het woord.’

Als relatief buitenstaander (Dirk vaart niet in een geregistreerde platbodem en is geen donateur, noch lid van de Vereniging) was hij blij verrast en beschouwt de toekenning als waardering en erkenning van zijn activiteiten op maritiem gebied. Een stimulans om door te gaan.
11-2-2013
 
Wie is C. Vonk?

Cor Vonk is in 1959 geboren in Den Haag en daar ook opgegroeid. Toen er een vervolg opleiding moest worden gekozen voor na de MAVO wilde ik de scheepsbouw in, maar in die tijd - 1976 – sloot de ene werf na de andere zijn hekken.

ls alternatief ging hij naar de middelbare school voor scheepswerktuigkunde in Scheveningen. Dat zou drie jaar duren. Hij wist dat hij dat niet zou uithouden. Hij wilde weg. Bijna een jaar bij elkaar voer hij op twee coasters. Zag bijna alle landen tussen Archangelsk en Tunesië. Daarna heeft hij ook nog zes weken op een oude coaster, bijna historisch, gevaren. Toen besefte hij dat hij zijn ervaringen op moest schrijven. Daarna schreef hij vaker korte stukjes over dingen die hem opvielen of die hij leuk vond. Cor zegt zelf niet veel te lezen, maar hij was toch geraakt door de manier van schrijven van sommige schrijvers. Ook dat gaf hem een zetje om zelf te gaan schrijven.

Om verder te komen in de zeevaart moest Cor toch weer naar school. Hij had inmiddels verkering dus het varen zat er niet meer in. Hij ging aan land werken. De eerste zee-ervaringen zal hij echter nooit vergeten. ‘Je bent voor altijd verkocht als je dat hebt meegemaakt.’
04-12-2012
 
Het werk van de zeeschilder Willem Eerland.

Willem Eerland komt uit Lekkerkerk en zijn vader was sleepbootkapitein. Al vanaf zijn vijfde jaar ging hij af en toe met zijn vader mee. Het is dan ook niet vreemd dat hij zelf ging varen, van jongste maatje tot sleepbootkapitein. Maar dat niet alleen. Op elk stukje papier wat hij tegenkwam, tekende hij schepen. Enkele schetsjes zijn opgenomen in het boek.

Op zijn dertigste ging hij naar een tekenclub en kreeg onderricht van Jan Neef. Hij is zelfs een paar jaar in de leer geweest bij zeeschilder Joh.T. Bendervoet. In 1990 had hij zijn eerste expositie. Hij heeft ook naam gemaakt in het buitenland. Sinds 2000 is Willem Eerland Core artist van de befaamde Mystic Seaport Gallery in Mystic CT, Connecticut, USA.

Het is een prachtig uitgevoerd boek met meer dan 120 maritieme schilderijen, aquarellen en tekeningetjes van diverse scheepstypes. 144 pagina's, gebonden, oblong formaat, prijs € 19,90 excl. portikosten.

www.tableau-maritimecards.nl


27-11-2012
 
Het verhaal van een draak

Recensie: Het verhaal van een draak, oorspronkelijke titel Gerda’s Sea Saga (1949), werd in 2006 vertaald en nu in 2012 is er weer een herdruk verschenen. Waarom de herdruk? Volgens de uitgever ‘vond de eerste editie gretig aftrek bij veel Drakenzeilers en andere liefhebbers van avontuurlijke zeilverhalen. Het origineel beeldmateriaal is verbeterd en de herkenbare, nostalgische verhalen zullen ook in deze tijd menig zeiler aanspreken.’ En zo begon ik in het boek van ‘de bekende Engelse zeiler’ Morin Scott over zijn avonturen met zijn Nederlandse vrienden Conny van Rietschoten – de latere tweevoudige winnaar van de Whitbread Race – en Arnout Koch.

In 1946 ging een wens van Morin in vervulling. Hij kocht zijn wedstrijdjacht uit de Drakenklasse Gerda. Conny van Rietschoten beloofde Morin in de paasvakantie het jacht met hem over te varen van Schotland naar Newhaven. De reis begon op 1 april en eindigde 19 april in Dartmouth. Vanwege het weerbericht werd besloten om Gerda daar te laten liggen. Morin zou een maand later terugkeren met drie andere bemanningsleden om de Draak verder te zeilen naar Newhaven. Volgens mij moest Morin er nogal inkomen om over zijn ervaringen te schrijven. Hij vermeldt elk tijdstip waarop iets plaatsvindt en Conny maakt wel heel vaak het eten klaar. Maar na de reis hadden beide mannen een enorm vertrouwen gekregen in de eigenschappen van Gerda. Het is trouwens erg prettig dat bij elke reis de kaartjes staan aangegeven. Na twee maanden in New Haven en wat toertochten zeilde Morin met een collega en Arnout Koch in september richting de Veerhaven, Rotterdam. De aldaar aanwezige jachtclub organiseerde een wedstrijd. De Draak deed mee en won, waarna de terugtocht werd aanvaard. Morin bevond zich daarna in slecht weer wat betreft zijn financiën en besloot bijna de Draak te verkopen. Conny wilde Morin wel financieel helpen om Gerda op te knappen. Wat goed uitkwam, want tijdens een diner van de Drakenklasse hoorden Morin en Conny dat in 1948 de International Gold Cup Race in Noorwegen zou worden gehouden en ze wilden hier wel aan mee doen. Plannen werden beraamd.

Het verhaal over de reis naar Noorwegen - via de Noordzee, langs de Waddeneilanden naar Kiel, van Kiel naar Arendal en weer terug naar de thuishaven - heb ik met enorm veel genoegen gelezen. Het was spannend, door de kaartjes overzichtelijk, en van veel moed getuigend om in een Draak deze reis te maken. Het schrijven ging Morin ook steeds beter af. En de zwart-wit foto’s erbij geven een prachtig beeld uit die tijd. Ik kan niet anders zeggen, de herdruk is een goed idee. Te bestellen via de boekhandel of rechtstreeks bij Uitgeverij de Leguaan, ISBN 90-807195-4-4, 156 pagina's, voorzien van originele foto's en illustraties. Prijs € 17,95.

www.deleguaan.nl


25-11-2012
 
Beurs Klassieke Schepen

Thedo Fruithof is tijdens de beurs overal te vinden.

Hier zit hij tussen de zangeressen van Grietje Sprot tijdens de opening van de beurs.


21-11-2012
 
Beurs Klassieke Schepen

Werner van de Walle was zaterdag ook gekomen. Hij verkocht echter niets en besloot zondag niet te komen.

Cees de Baare had zijn nieuwe boek uitgestald 'Van fokkenmaat tot hemelvaarder'. De bezoekers bekeken zijn gedichtenbundel 'Zee strand en meer' en zijn jeugdboeken.


12-11-2012
 
Beurs Klassieke Schepen

In de stand Spiegel der Zeilvaart zaten de Belg Werner van de Walle en Graddy Boven hun boeken te signeren. Graddy Boven (re) kwam o.a. met zijn nieuwe boek Maarten Tromp; Werner van de Walle(li) met zijn boek 'Mercator en de Belgische schoolschepen'.
09-11-2012
 
Beurs Klassieke Schepen

De eerste dag gebeurde er van alles. De jaarlijkse wisselprijs wordt uitgereikt aan iemand die zich op een of andere manier onderscheidt in de wereld van het klassieke schip. Deze inmiddels prestigieuze houten bokaal ging dit jaar naar de schrijver Ron de Vos.

Ron de Vos is al meer dan twaalf jaar dag in dag uit bezig met het vastleggen van de negentiende-eeuwse zeilvaart. Hij bestudeerde deze periode heel intensief en legde alle gegevens over deze belangrijke periode vast in drie stevige boekwerken. In 2004 verscheen Nederlandse clippers, in 2009 gevolgd door Nederlandse schoeners en brikken.

Tijdens de opening van deze 16e editie van de Beurs Klassieke Schepen zal hij zijn derde grote standaardwerk Nederlandse fregatschepen en barken ten doop houden. Marijke de Jong, die vorig jaar de wisselprijs had ontvangen, kreeg het eerste exemplaar.
18-10-2012
 
Beurs Klassieke Schepen

Op vrijdag 2 november begint weer de Beurs Klassieke Schepen. Tijdens de officiele opening wordt de wisselbokaal - de Spiegel der Zeilvaart-Beurs Klassieke Schepen prijs uitgereikt aan Ron de Vos, 'De maritieme schrijver die al vijftien jaar boeken schrijft over scheepstypen waar nooit eerder over is gepubliceerd.'

Alle maritieme schrijvers zijn van harte welkom bij deze uitreiking die na tienen zal plaatsvinden.

Ron de Vos, Graddy Boven, Cees de Baare en Werner van de Walle komen hun boeken signeren.

www.klassieke-schepen.nl


08-10-2012
 
Symposium Nederlandse Zuidzee-expedities

Op zaterdag 3 november a.s. organiseert de Werkgroep CultuurHistorie in samenwerking met de Linschoten-Vereeniging een studiemiddag in de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg over de Nederlandse Zuidzee-expedities en de Zeeuwse betrokkenheid in de vroegmoderne tijd.

Namens de Werkgroep CultuurHistorie Tobias van Gent en Ruud Paesie.
Symposium Zuidzee-expedities

24-9-2012
 
Beurs Klassieke Schepen

Het is bijna weer zover. 2, 3 en 4 november wordt de Beurs Klassieke Schepen georganiseerd.

Er zullen opnieuw enkele maritieme schrijvers acte de presence geven. Ron de Vos zal in de stand van de Spiegel der Zeilvaart zijn nieuwe boek Nederlandse fregatschepen en barken signeren. Graddy Boven komt o.a. met zijn nieuwe boek, Maarten Tromp en Cees de Baare met zijn nieuwe nautisch-historische roman Van fokkenmaat tot hemelvaarder en o.a. zijn gedichtenbundel Zee, strand en meer. Werner van de Walle komt tijdens de beurs zijn boek 'Mercator en de Belgische schoolschepen' signeren.www.klassieke-schepen.nl


27-8-2012
 
Lezingen door Joris Surmont

Joris geeft een lezing over de IJslandvaart op 15 september om 10u00 voor het Willemsfonds in het VLC 'De Geuzetorre', kazernelaan 1 te Oostende. Verplicht inschrijven via eva.stubbe@willemsfonds.be

Op 22 oktober om 10u00 geeft hij een voordracht met als titel: 'Perspectief voor een duurzame visserij' in het Vrijzinnig Centrum 'De Fakkel', Zwanenstraat 11 te Bredene.


08-8-2012
 
Expositie Cees de Baare

Cees de Baare nodigt een ieder uit om een bezoek te brengen aan de expositie "Kunst op de kade" tijdens het Haven festival op zaterdag en zondag 25 en 26 augustus 2012 te IJmuiden. Hij en andere artiesten hebben verschillende mooie werken hangen.

'Mijn manier van werken is verschillend, met mijn nautische werken werk ik met doeken van gemiddeld 120 cm bij 70 cm acrylverf en acrylkit. De kit gebruik ik voor het aanbrengen van de lasnaden, de andere elementen verlijm ik op het doek met speciale lijm en speciaal materiaal.'

'De kit techniek gebruik ik eveneens bij het maken van de bladeren, ik leg de nerven van de bladen een paar millimeter op het doek, zodat het een soort 3D product wordt. Op het doek van de Kop van de "Stad Amsterdam" zijn zelfs drie lagen gebruikt, het doek, naambord en letters.'

www.havenfestivalijmuiden.nl


19-6-2012
 
Nieuwe gedichtenbundel van Antoon Vandamme

NIEUW NIEUW NIEUW

Deze gedichten ontstonden op de Vlaamse banken, verder weg op zee en in vele havens in Frankrijk, Engeland en Nederland. Vanzelf groeide de bundel tot een logboek van de zee. De zee ontbloot je ware gezicht, in de blauwe spiegel zie je jezelf en de loop van je leven en soms krijg je een vermoeden van de route naar je bestemming.

De voorstelling van deze gebeurde in het kader van de Blankenbergse havenfeesten, in de bijzondere maritieme sfeer van de haven: klassieke boten, shanty-groepen (ook uit Nederland), excursies op zee, scheepsantiek, vis... Er was voordracht van gedichten uit de bundel, muzikale omlijsting, toespraken, receptie ... en 150 liefhebbers van poëzie (én van wijn).

www.vkhtorhout.be


24-5-2012
 
nieuw boek van Graddy Boven

NIEUW -- NIEUW

Op 23 april 1598 in Den Briel geboren, aldaar in de gereformeerde Sint-Catharinakerk gedoopt en op zijn negende als scheepsjongen aan de hand van zijn vader en zee-officier Harpert Maartensz. naar zee! Op patrouille, vechten tegen zeerovers en op handelsmissie naar verre oorden.

In 1628 als trouw kapitein strijdend naast Piet Hein tegen de Duinkerker kapers en in 1637 benoemd tot luitenant-admiraal van Holland en West-Friesland met Witte de With als vice-admiraal aan zijn zijde. Sindsdien gaat Tromp voorop en trompt hij met alle krachten.

www.uitgeverijaspekt.nl


15-5-2012
 
nieuw boek van Bram Oosterwijk

Het boek verhaalt over het leven en werken van de Rotterdammer Jan Rijsdijk, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw met zijn massagoedoverslagbedrijven Interstevedoring in Rotterdam en OBA in Amsterdam een grote rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van beide havens. In 1991 heeft Rijsdijk deze ondernemingen – onder druk van de concurrentie en het Gemeentelijk Havenbedrijf in Rotterdam – verkocht voor ongeveer 100 miljoen gulden aan HES Beheer (eigenaar van onder meer de Graan Elevator Maatschappij).

Enkele jaren later werd hij eigenaar van het Haarlemse kraanbouwbedrijf Figee.

Jan Rijsdijk (die in 1943 werd geboren) woont op het landgoed De Markgraaf in Kalmthout (België). Hij is kunstverzamelaar en schildert zelf ook, in moderne stijl.
12-5-2012
 
nieuw boek van Ab Hoving

Modellen Vertellen bevat ruim 50 korte verhalen over maritieme objecten uit de Rijksmuseumcollectie.

Het boek is prachtig geïllustreerd met honderden kleurenfoto’s.www.uitgeverijvanwijnen.nl


30-4-2012
 
Lezingen door Joris Surmont

Een lezing over de IJslandvaart, georganiseerd door 'IJslandreizen', is voorzien op donderdag 3 mei 2012 om 20.00 uur in het Geuzenhuis, Kantienberg 9 in 9000 Gent, n.a.v. het 30-jarige bestaan. Reserveren via http://www.zuiderhuis.be/

Op vrijdag 25 mei om 20.00 uur is de lezing 'Allen die willen naar Island gaan', voorzien te Brugge, St Clarastraat 46, op uitnodiging van de Vrienden van het Koninklijk Atheneum in samenwerking met het Willemsfonds en het Vermeylenfonds.


03-2-2012
 
nieuwe schrijver

Kees Wiersum wist het op 12-jarige leeftijd al zeker. Hij ging varen. Op zijn 33e werd hij dus kapitein en in 1999, toen de schepen van Mammoet bij Spliethoff ingelijfd werden, maakte hij de overstap naar zware ladingschepen.

Schrijven was altijd al zijn hobby. Na zijn kennismaking met de Nederlandse zeemanscentrale werd hem gevraagd om voor het kwartaalblad Diepgang te schrijven. Om dit succes uit te bouwen benaderde Kees het weekblad Schuttevaer. Hij kreeg een eigen tweewekelijkse column 'Zware Kees'. De eerste 75 verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Zware Kees, verhalen voor het varen gaan’. Het boek is rijkelijk voorzien van foto’s, gemaakt door Kees gedurende de lange jaren op zee. Fotografie: ook een hobby van hem.

In juni 2011 vond de doop van het tweede boek plaats ‘Zware Kees 2, een scheepslengte verhalen’. Ook dit boek is weer voorzien van foto’s van over de hele wereld.

www.zwarekees.nl


18-1-2012
 
nieuwe schrijver

Anton (Ton) Wegman, sinds 2004 vooral actief als schrijver en onderzoeker op het terrein van de maritieme geschiedenis.

Door zijn achtergrond als vormgever en artdirector houdt Wegman zich ook bezig met de visuele kant van publicaties. Voor verschillende uitgaven verzorgde hij het beeldconcept en de grafische vormgeving. Ook doet hij altijd de beeldredactie bij eigen publicaties en meestal ook de fotografie.

Sinds 2007 is hij secretaris van Stichting de Waterlandse Melkschuit die als doel heeft om een replica van dit historische vaartuig op het water te brengen.

www.zwarekees.nl


05-12-2011
 
nieuw boek Dirk Huizinga

In het jaar 2012 is het precies honderd jaar geleden dat de vluchthaven van Laaksum werd aangelegd voor de plaatselijke vissers op de Zuiderzee.

In dit boekje wordt beschreven en met foto's geïllustreerd waarom de haven werd aangelegd, hoeveel moeite het kostte om het zover te krijgen, hoe de haven door de vissers werd gebruikt en hoe het met de haven is afgelopen toen de vissers (op één na) verdwenen waren.

Klik verder op Dirk Huizinga.

l


04-12-2011
 
nieuwe schrijver

Antoon Vandamme is auteur van proza en poëzie. Al zijn werk handelt over de zee.

Hij is nu met pensioen.

Hij heeft zijn schrijfopleiding gevolgd bij: Academie Moritoen. En hij is lid van de schrijversgroep "de Terp" in Blankenberge.
10-12-1013
 
Ton F.J. Pronker heeft tien jaar besteed aan Zeilend om de wereld met 'Kaap Bol IV', 1985-1988.

'Zeilend om de wereld met "Kaap Bol IV" 1985-1988' is een boek bestaande uit vijf delen in A4-formaat met 620 tot 800 bladzijden per deel, totaal bevattende ca. 1100 bladzijden. tekst en 2500 bladzijden kaarten en foto's (eveneens voorzien van toelichtende tekst). Nadat Joshua Slocum in 1897-1899 als eerste single-handed rond de wereld zeilde, zijn hem er voor 1939 nog maar enkelen daarin gevolgd. Maar in de halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog zijn veel van deze wereldreizen gemaakt en te boek gesteld. Zelf heeft hij een honderdtal van dat soort boeken (in vijf verschillende talen) in zijn boekerij staan. De omvang daarvan ligt meestal zo tussen de 200 en 300 pagina's; 'normale' boeken dus. De wereld zit dus niet te wachten dat ene Pronker ook nog weer eens zo'n soort boek zou schrijven; alle zeilers weten zo langzamerhand wel dat de aarde inderdaad rond is.

Ton Pronker is dus begonnen om voor zichzelf al hetgeen hij op die reis in journalen en brieven opgeschreven had, tot een leesbaar verhaal te maken. Dat wil zeggen: met ruime en meer gedetailleerde aandacht voor de nautische aspecten van de reis, maar ook met veel aandacht van wat hij al zo aantrof overal waar hij in het voetspoor of, zo men wil kielzog, van vroegere ontdekkingsreizigers, dichters en schrijvers trad. Daarnaast zijn ervaringen met medezeilers, maar vooral met andere culturen die in snel tempo aan het verdwijnen zijn. Het feit dat de Trans-Ocean Vereniging hem in 1988 hun zilveren medaille verleende, ging gepaard met het argument dat hij niet alleen single-handed om de wereld had gezeild, maar vooral ook om het feit dat hij daarbij een uitzonderlijk groot aantal baaien, eilanden, havens enzovoorts had bezocht. Daarbij kwam het feit dat een Engelse koopvaardijkapitein, met wie hij tijdens de reis bij een nachtelijke ontmoeting een lang gesprek over de VHF had, zich op een gegeven moment liet ontvallen dat hij jaloers was: "Jullie beoefenen nog het oude metier van navigatie en exploratie waarin je nog echte zeemanschap kunt beoefenen, terwijl wij langs zo kort mogelijke lijnen van de ene terminal naar de andere haven worden geschoven. Daarbij zien wij nog maar weinig van de wereld en de navigatie is voor ons tot elektronische routine geworden." Met dat gesprek in het achterhoofd bedacht hij dat hij in dit boek niet alleen veel meer ervaringen aan de wal heeft verwoord, maar ook meer gedetailleerd aandacht aan de navigatie heb besteed dan hij in menig zeilersboek tegen is gekomen.

Het boek, geheel in eigen beheer samengesteld, is typografisch niet volmaakt, foto's en kaarten hadden soms beter gekund. Maar, net als de reis, is het boek single-handed gemaakt en dat maakt het, althans voor de schrijver uniek. De kosten van zo'n set van vijf delen komen op ca. 800 euro per set.